Älskade Selma

Älskade Selma

Sveriges modernaste kvinna, så har hon beskrivits, allas vår Selma. 20 november firar vi hennes födelsedag.

Det var något visst med hennes ögon, sa man. ”Hon vet mer om en, än vad man själv vet”, tänkte den som blev betraktad av Selma Lagerlöf. De där ögonen som noterar allt, lägger det på minnet, kanske kommer det med i nästa bok. Vi är på något sätt uppfyllda av Selma Lagerlöf, hon finns för evigt i vårt nationella minne. 

Selma Lagerlöf var alltid i frontlinjen – hon propagerade för kvinnlig rösträtt, hon var aktiv och engagerad politiker, hon levde i kärleksförhållande med vem hon ville, hon var den första kvinnan i Svenska Akademin och var den första kvinnan att tilldelas Nobelpriset i litteratur. 

Selma Lagerlöf hör till den skara författare som man läser om och om igen. Med sitt fantastiska språk och förmåga att trollbinda sina läsare är hon i en särklass en av våra största författare. Selmas texter bjuder på spänning, skräck, mystik, folktro, kärlek och inte minst vackra beskrivningar av hennes älskade Värmland!

Låt oss fira hennes födelsedag genom att ta upp någon av hennes fantastiska berättelser och försvinna in i en förtrollad värld.
 

Boktips:

Sök

Språk