Dagboken som litteratur
I vanliga fall är det förbjudet att läsa någon annans dagbok, men på biblioteket finns det gott om dagböcker att låna. Att få ta del av en verklig persons innersta tankar och erfarenheter kan vara ett fantastiskt sätt att få förståelse för både historiska skeenden och livsöden.
Den mest välkända dagboken är kanske Anne Franks dagbok. En klassiker som skildrar andra världskrigets fasor ur en 13-årig flickas vardagsperspektiv.
En annan dagboksskrivare under samma krig var Victor Klemperer. Han var filolog, och hans dagboksanteckningar gavs bland annat ut i en bok som behandlade tredje rikets språk och hur det formade medborgarnas världsbild: LTI – Lingua Tertii Imperii.
De flesta dagböcker som finns på biblioteket går att hitta på hylla L: biografi och genealogi. Fråga en bibliotekarie om du inte hittar den.
Det finns också fiktiva dagböcker. Dagboksromanen som litterär genre blev populär under 1700-talet och används flitigt än i dag. Det finns dagboksromaner för alla åldrar: En kos dagbok av Beppe Wolgers , En ettas dagbok av Viveca Lärn, Berts dagbok av Anders Jacobsson och Sören Olsson, Bridget Jones dagbok av Helen Fielding, Ett öga rött av Jonas Hassen Khemiri m.fl.
Boktips
- Anne Franks dagbok
- LTI av Victor Klemperer
- En kos dagbok av Beppe Wolgers
- En ettas dagbok av Viveca Lärn
- Berts dagbok av Anders Jacobsson och Sören Olsson
- Bridget Jones dagbok av Helen Fielding
- Ett öga rött av Jonas Hassen Khemiri