Jakob Wegelius

Jakob Wegelius

Vinnare av årets Astrid Lindgren-pris med motiveringen ”gränslös fantasi och berättarkraft”

Under våren 2020 publicerade vi denna artikel om Jakob Wegelius men eftersom han vinner årets Astrid Lindgren-pris 2020 så kör vi en repris!

Jakob Wegelius har kommit nyligen publicerat sin tredje boken där gorillan Sally Jones är huvudperson. Det är en riktig äventyrsbok med detaljrika illustrationer, som det alltid är i Wegelius böcker, man kan kalla hans böcker för tecknade romaner.

Den första boken om gorillan Sally Jones heter Legenden om Sally Jones och i den fångas Sally i det inre av Kongo och sedan hamnar hon i massor av underliga händelser i bland annat Istanbul och San Fransisco. Den intelligenta gorillan Sally lär sig att reparera bilmotorer och utföra smarta stölder. Det fantastiska och osannolika känns helt självklart.

Bok två utspelar sig i Lissabon där Sally Jones ägare, en finsk sjökapten, blir anklagad för mord. 
I Den falska rosen är alltså gorillan Sally Jones tillbaka för tredje gången. I denna bok hamnar Sally och hennes vän skepparen Chiefen mitt i en gangsterhistoria som leder dem till ett råkallt Glasgow. 

Vill du läsa en riktig äventyrsbok med fantastiska illustrationer med en godhjärtad gorilla centrum, ja då ska du absolut läsa böckerna om Sally Jones.


Boktips

Sök

Språk