Digitala tjänster

Digitala tjänster

Kultur hemifrån!

I spåren av corona behöver vi distansera oss socialt. 
Här samlar vi information som kanske kan vara intressanta när vi behöver vara hemma mer än vanligt.  
OBS! En del av sidorna är endast tillgängliga under en begränsad tid.


E-böcker / E-ljudböcker


Biblio
Biblio är vår biblioteksapp där du kan låna e-böcker och e-ljudböcker. Allt du behöver är ett lånekort, ladda ned appen och börja läsa/lyssna. 
Du kan läsa mer om det här:
https://bibliotekdalsland.se/-/e-bock-1
 

Världens bibliotek
Fri digital tjänst för mångspråkiga böcker. Du hittar e-böcker och e-ljudböcker på följande språk: arabiska, bosniska/kroatiska/serbiska, persiska, somaliska, tigrinska och turkiska. Världens bibliotek är öppen för alla i Sverige. Du behöver registrera dig med din e-postadress och befinna dig i Sverige för att kunna låna. 
https://www.varldensbibliotek.se/
 

Litteraturbanken
Litteraturbanken innehåller böcker som är tillgängliga att läsa på hemsidan varav ungefär 1000 titlar går att ladda ned som e-pub eller pdf. Framför allt handlar det om svenska klassiker, men det finns en del utländskt också. På Litteraturbanken finns även Dramawebben som innehåller svensk dramatik. 
https://litteraturbanken.se/ljudochbild/
 

Projekt Runeberg
Projekt Runeberg är ett initiativ som startade 1992 och publicerar nordisk litteratur som saknar upphovsrätt, det vill säga äldre böcker.
http://runeberg.org/
 

Projekt Gutenberg
Projekt Gutenberg publicerar precis som Projekt Runeberg böcker som inte längre har upphovsrätt, men publicerar på alla möjliga språk även om engelska språket är det som är störst.
https://www.gutenberg.org/
 

Standard Ebooks
Fria engelska böcker som är korrekt formaterade och korrekturlästa e-böcker ifrån källor som till exempel Gutenberg projektet. Böckerna finns tillgängliga i ett flertal format, epub, kindle (azw3), kobo (kepub). Du hittar deras hemsida här. https://standardebooks.org/
 

Cambridge University Press
Cambridge University Press har precis gjort all sin utbildningslitteratur fritt tillgänglig fram till maj 2020. Det är över 700 böcker som just nu går att läsa online inom massor av olika ämnen. Så är du sugen på att förkovra dig så är det en ypperlig tid att göra det. 
https://www.cambridge.org/core/what-we-publish/books#


Audible
Amazons Audible har just nu öppnat upp för att du kostnadsfritt ska kunna lyssna på många av deras e-ljudböcker riktade mot barn & unga. e-ljudböckerna finns tillgängliga på sex språk, engelska, franska, italienska, spanska, tyska och japanska. Du behöver inte ha vara barn eller ungdom för att lyssna, till exempel så är där en väldigt trevlig inläsning av Nalle Puh. 
https://stories.audible.com/start-listen
 

Loyalbooks
http://www.loyalbooks.com/

 


 

Tidningar

Pressreader
Vi har under en period fått tillåtelse att låta alla i Dalsland läsa över 7000 tidningar från hela världen. Följ nyheter världen runt!
För att få tillgång till Pressreader måste du ha ett lånekort från något bibliotek i Dalsland.
Börja med att logga in på ditt konto, välj Mina sidor uppe högra hörnet.
I rubrikraden ska det nu finnas en meny som heter Pressreader, klicka på den och när sidan har öppnats, klicka på länken till Pressreader.
 

Kungliga biblioteket
400 år av nyhetsrapportering! Äldre tidningar finns att läsa gratis.
https://tidningar.kb.se/



Poddar

Poddtoppen
Poddtoppen ger dig tips och rekommendationer på intressanta, bra och spännande podcasts. På Poddtoppen hittar du topplistor för de populäraste poddarna just nu inom alla kategorier. 
Bygger på data från iTunes. https://poddtoppen.se/

Sveriges Radio
Poddar och program
https://sverigesradio.se/program

Bebispodden
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=5121&artikel=6786024


Museer, konst, opera, musik och mycket annat

Moderna museet
Guidade turer på nätet. Flertalet finns på Moderna Museets facebooksida och de har även en livesändning kl 12.00. Det handlar om olika konstnärer varje dag. 
Läs mer på Moderna museets hemsida. www.modernamuseet.se


Bonniers konsthalls digitala utställningsrum
I en tid av begränsningar för allmänheten öppnar Bonniers konsthall upp för ett annorlunda och digitalt besök, ett alternativt utställningsrum på bonnierskonsthall.se. Satsningen inleds med utvalda filmer av fyra stycken framstående konstnärer; Lap-See Lam (1990), Éva Mag (1979), Iris Smeds (1984) och Lisa Tan (1973). Vårt digitala utställningsrum kommer att visa ett föränderligt program och pågå tills vidare.
https://bonnierskonsthall.se/utstallning/bonnierskonsthall-se/
 

Europeana Collections
Europeana samarbetar med tusentals europeiska arkiv, bibliotek och museer för att sprida kulturarv i utbildnings- och forskningssyfte samt för nöjes skull. Du ges tillgång till över 50 miljoner digitaliserade objekt såsom böcker, musik, konstverk med mera.
https://www.europeana.eu/portal/sv
 

SVT Scen
https://www.svtplay.se/genre/scen
 

Kungliga operan live
Kungliga Operan visare ett antal föreställningar gratis. 
https://www.operanplay.se/
 

Kungliga filharmonikerna sänder här:
https://www.konserthuset.se/play/
 

Dansk kanal för konserter
coronakoncerter.dk
 

Det Kongelige Teater i Köpenhamn visar gratis konserter. 
https://kglteater.dk/kgl/xtra/forestillinger/
 

Amerikanska bolaget NPR har sammanställt en lista över fria konserter. Listan uppdateras kontinuerligt. 
https://www.npr.org/2020/03/17/816504058/a-list-of-live-virtual-concerts-to-watch-during-the-coronavirus-shutdown?t=1584543428249
 

Blandad musik
https://freemusicarchive.org/
 

Open Music Archive
https://soundcloud.com/openmusicarchive

Kulturarenan
Konserter, reportage och annat spännande.
www.kulturarenan.se
 

Malmö Opera
Dagens sång kl. 12 varje vardag (går att se i efterhand) samt Allsång på Operan med Rickard Söderberg. https://www.malmoopera.se/
 

Internet Archive
På Internet Archive finns det mängder av gamla hemsidor, samlingar, spel som du kan spela i din webbläsare, digitaliserade böcker, musik, och mycket annat. 
Du híttar deras sida här.  https://archive.org/


För barn och unga

Polyglutt
ILT Inläsningstjänst har öppnat upp sin app Polyglutt så att den är tillgänglig för alla just nu. 
Polyglutt är en digital bokhylla som tillhandahåller inlästa, bläddringsbara barnböcker för förskola, förskoleklass, åk 1–6 och särskolan. Alla böcker är inlästa på svenska och det finns ett stort antal böcker med ljud på andra språk, t.ex. arabiska, engelska, polska och somaliska. Det finns även böcker på TAKK och svenskt teckenspråk.
https://www.inlasningstjanst.se/tjanster-for-larare/polyglutt-forskola/

Studi
Även Studi har öppnat sin plattform för alla. Du kommer behöva registrera dig, därefter kommer ditt konto ha tillgång till allt som de erbjuder under vårterminen.
Studi består av korta animerade filmer. Det finns lektioner i alla de elva teoretiska ämnena; Matematik, Fysik, Kemi, Biologi, Svenska, Samhällskunskap, Historia, Geografi, Religion, Engelska, Teknik. Du kan skapa ditt konto och läsa mer om tjänsten här. https://www.studi.se/studi_for_all

SVT Barn
På SVT Barn hittar du alla SVTs barnprogram när du vill. Klicka här ifall du vill titta på datorn. Vill du titta på mobilen eller surfplattan laddar du ner appen SVT Barn i App Store eller Google Play Butik.
https://www.svt.se/barnkanalen/

BRIS
Är du orolig för Coronaviruset så kan du titta in på BRIS som har en sida om Corona med lite tips hur man hanterar det. Du hittar sidan här.
https://www.bris.se/for-barn-och-unga/just-nu/


Sidor med flera tips
https://www.hemmakultur.se/


 

Sök

Språk