Läsbussen Läster

Läsbussen Läster

En läslustfarkost på de dalsländska vägarna!

Läsbussen invigdes i maj 2019 och hela sommaren har den åkt runt i Dalsland. Den har kommit till med hjälp av Statens Kulturråds satsning Stärkta Bibliotek.  
Bussen är en ombyggd husbil, en Fiat Ducato från 1989, som går att köra med vanligt B-körkort. Vi köpte den begagnad mitt i vintern och under våren förvandlades den till en läsbuss. Den fantastiska målningen på utsidan är ett verk av konstnären Appear37 (Adam Algotsson). 

Biblioteksrummet i bussen är inte särskilt stort. Vi har valt att fokusera på sittplatser, myshörna och frontexponering av böcker. Vi har prioriterat bort ett stort permanent bestånd. Istället anpassar vi beståndet till aktiviteten, målgruppen eller temat. Rummet fungerar jättebra till högläsning. Det finns också möjlighet att projicera film eller bilder i storformat.  

Bussen är tyvärr inte tillgänglig för rullatorer och rullstolar, men vi försöker se till att ladda utrymmet utanför så att det blir lika spännande och inbjudande som inuti. Allra bäst blir det när vi kan kombinera läsbussen med tältet.

Läster är egentligen namnet på kameleonten som syns på utsidan av bussen. Läster, som älskar att läsa, bodde från början i skogen. En dag när läsbussen stannade till vid en vägkant råkade Läster vara där. Han vågade sig över tröskeln och bestämde sig genast för att flytta in i denna bokgrotta. Sedan den dagen är det ingen som kan skilja läsbussen från kameleonten. 

Vill du boka läsbussen eller har du frågor?
Hör av dig till ditt bibliotek.
 

 

Här kan du läsa mer om läsbussen

Sök

Språk