Släktforskningens dag 16 januari

Släktforskningens dag 16 januari

Coronatid = dags att börja forska om din släkt?

16 januari 2021 är årets Släktforskningens dag.
Eftersom vi nu inte kan gå på föreläsningar och kurser så kan du istället utnyttja alla sidor som finns på nätet om släktforskning. Flera föreläsningar kan du lyssna på digitalt. Surfa runt på nedanstående länkar och du får veta massor om hur du kan forska om din släkt.

Släktforskning tar tid och vill du göra det från grunden och leta själv så kanske du har tiden nu? Det behöver inte kosta några pengar! Det finns flertalet abonnemang du kan skaffa och betala några kronor för men innan du får blodad tand så kan du söka dig fram med hjälp av allt gratis material som finns att tillgå på nätet.



Vad vet du till exempel om din mormors mor? 
För att komma igång så är det enklast om du har ett datum, helst ska det vara en person född före 1948 och att du vet var personen är född. Har du namn och ett datum före 1930 så kan du söka på enbart namn och födelseår i Digitala forskarsalens Personsök och där få fram i vilken socken personen är född.

Hur sparar du det du hittar?
Det finns många olika släktforskningsprogram där du kan lägga in ditt familjeträd, vissa ligger enbart på nätet och du har tillgång till det vart du än befinner dig. Vissa föredrar att ha allt på sin egen dator, det innebär att du behöver köpa ett program. Marknaden är stor oavsett vilken variant du väljer och det bästa är att leta runt och kanske ladda ned provprogram och se vad som passar dig.


Länkar släktforskning

Digitala forskarsalen
https://sok.riksarkivet.se/digitala-forskarsalen
•    Statistiska Centralbyråns register över födda 1860-1949
•    Folkräkningar 1860,1870,1880,1890,1900,1910,1930
•    Kyrkoarkiv - sök efter församling, välj vilket register du vill leta i. Är du nybörjare har du mest användning av de uppgifter som finns i husförshörlängderna. De gäller oftast i femårsperioder och visar hur familjen ser ut under dessa fem år. Vill du t ex veta hur många barn som finns i familjen så får du följa familjen genom alla husförhörslängderna. Barndödligheten var stor och barnen flyttade ofta iväg i tidig ålder för att arbeta.
Under kyrkoarkivet – församling finner du även register över födelse och dödböcker.
•    Personsök – du kan även försöka att hitta en person via Personsök (född före 1930)   https://sok.riksarkivet.se/person

Surfa runt på sidan och prova olika sätt att söka på!

Riksarkivet visar i den här filmen lite av vad du kan hitta på deras sida:
https://www.youtube.com/watch?v=f2JS55fLmZI
Observera att tjänsten numera är gratis.

Många tips och nyttiga länkar finns även på https://www.rotter.se/

Har du ett Facebook-konto så finns det många grupper som hjälper till om du stöter på problem eller om du vill lära dig mer om något speciellt. Använd sökfunktionen som finns i alla facebookgrupper och leta dig fram! Exempel på grupper: 

 
Några nyheter om släktforskning som finns på Bibliotek Dalsland.

Sök

Språk