eMedborgarveckan 2020
Kampanjveckan arrangeras i oktober varje år med syftet att öka den digitala delaktigheten och leda till ökad kunskap om de offentliga e-tjänster som finns.
Om du vill kan du läsa mer om eMedborgarveckan 2019 i denna rapport från Digidel.
Data Detox-kit och The Glass Room
Data detox-kit är ett smart och enkelt sätt att lära dig mer om integritet och digital närvaro.
Det är ett kort program i fyra delar perfekt för dig som vill förebygga, motarbeta och lära. Gå igenom dessa och ta de första stegen för att ”detoxa” dig.
I slutet av denna listan hittar du vägen till den digitala utställningen,
THE GLASS ROOM – Misinformation Edition, här kan du utmana dig själv och lära dig mer om hur sociala medier och internet har påverkat hur information sprids, förändras och uppfattas av oss.
Här hittar du information och länkar till alla delar i programmet och till den digitala utställning:
1. Sant och falskt
6 tips för att undvika desinformation på nätet
Appar, hemsidor och nätmedia kan vara toppen för att hitta nyheter, knep i vardagen och underhållning.
Men bland allt detta innehåll kan det vara svårt att navigera bland allt som distraherar och hitta det du verkligen letar efter.
Det kan dessutom vara svårt att se skillnad mellan dikt och verklighet när du ser en video, bild, eller artikel på nätet. Från personlighetstest som bygger en profil av dig till chockerande rubriker och förvanskade foton och videor som kan övertyga dig om en helt annan verklighet, så är allt du ser på nätet inte nödvändigtvis som det verkar.
Att ha tillgång till så mycket information kan både vara en välsignelse och en förbannelse. Problemen uppstår när saker inte är tydligt märkta eller avsedda att lura dig, vilket gör det svårt att veta vad som är vad. Det handlar inte bara om desinformation (så kallas 'fake news') eller politisk reklam… till och med en rolig fotofilter-app kan vara skapad för helt andra ändamål än du tror. Det bästa försvaret är att ställa kritiska frågor så att du kan lära dig känna igen skillnaden mellan en harmlös parodi och en bluff, mellan media som är avsiktligt vilseledande och artiklar som bara är dåligt underbygda, samt bli medveten om varningstecken och opålitliga källor.
I den här datadetoxen kommer du att få utforska desinformationsrelaterade ämnen och termer, och få råd om hur du navigerar genom all information där ute.
2. Integritet
Ta kontroll över din smartphone-data
När du tänker på vad din data berättar för andra om dig så kanske det inte verkar som en så stor grej: vem bryr sig om att du gillar countrymusik, att köpa fler skor än du behöver eller att du behöver planera dina semestrar ett år i förväg?
Problemet är vad som händer med din data. Över tid så kan man urskilja intima digitala mönster: dina vanor, rörelser, relationer, preferenser, åsikter och hemligheter avslöjas för dem som analyserar och tjänar pengar på dem, såsom företag och datamäklare.
Genom att följa denna datadetox får du en inblick i hur och varför detta händer och du får en chans att ta praktiska steg för att ta kontroll över den data du lämnar efter dig på nätet.
Ändra dina inställningar för att säkra din data
Om internet bara var en plats för att dela bilder på hundar i dinosauriekostymer så hade vi inte behövt lösenord.
Men internet är en plats där du betalar räkningar eller förnyar recept på medicin.
När du tänker på alla de 'virtuella värdesaker' som du delar över internet och sparar i dina enheter, är det självklart att ha dem under lika bra översikt som din plånbok eller dina nycklar.
Det finns ett enkelt sätt att göra det svårare för andra att få tillgång till dina virtuella värdesaker: gör det inte lätt för dem att gissa ditt lösenord. De flesta behöver inga speciellt tekniska kunskaper för att ta sig in i dina konton, de behöver bara försöka gissa ditt lösenord eller köra ett automatiskt program för att göra det.
Och när de väl tagit sin in i ett konto kan de testa det lösenordet på andra konton, samla information om dig och dina vanor, ta över konton du äger eller till och med kapa din digitala identitet.
Genom att följa den här datadetoxen kommer du lära dig praktiska steg för att förbättra din säkerhet på nätet.
4. Välmående
Undvik standardinställningar för att öka ditt digitala välmående.
När 'drog du ur kontakten' senast och lät bli att röra någon teknikpryl på en hel dag, eller ens på en hel timme?
Du är inte ensam om att alltid vara uppkopplad. Den genomsnittliga personen pekar, klickar och sveper på sin telefon mer än 2600 gånger om dagen. Om du gör någonting så ofta så vill du väl ändå känna att det är värt det? Hur kan du se till att din tid med din enhet blir kvalitetstid?
Det börjar med insikten att det där suget efter teknik inte är ditt fel! Tro det eller ej, dina favoritappar och hemsidor är designade så att varje funktion, färg och ljud 'optimerats' för att hålla dig fast, såld och se till att du kommer tillbaka gång efter annan.
Appar och hemsidor har också designats för att leda dig dit de anser att du bör gå. Knappar för ja-alternativ är färgglada och texter är utformade för att övertyga dig. Till och med media är numera allt mer utformat för att fånga din uppmärksamhet genom sensationella rubriker och vinklar.
Vill du hitta en hälsosammare balans mellan ditt uppkopplade och ditt nedkopplade liv? Det är vad den här delen av Datadetoxen handlar om.
Här lär du dig hur du bryter igenom bruset och se till att tekniken lyfter upp dig istället för att dra ner dig. Det finns inget 'rätt' svar på hur mycket (eller hur lite) du bör använda dina enheter.
Börja där du känner dig bekväm och ta det därifrån.
Gör den här datadetoxen
THE GLASS ROOM – Misinformation Edition
I denna utställning - som vänder sig både till unga och äldre - utforskar vi hur sociala medier och nätet har förändrat vårt sätt att läsa information och reagera på den.
Lär dig varför det kan vara svårare än man tror att upptäcka 'falska nyheter', och hur begreppet 'falska nyheter' är ett lika stort problem som nyheterna den beskriver. Gör en djupdykning i 'deepfakes' videor som nu är så realistiska att de knappt går att upptäcka längre. Och ta reda på varför sociala medieplattformar har utformats för att få oss att komma tillbaka om och om igen, och hur de kan användas för att ändra våra uppfattningar.
Vad händer när vi i allt större utsträckning förlitar oss på sociala medier och internet för att hitta information? Vilken information ser vi, och vad missar vi? Hur vet vi om en bild eller tweet är äkta och sanningsenlig? Och vad kan vi göra om vi är osäkra?
Information färdas snabbt och lätt, kanske lite för lätt, och den når världens alla hörn. Vi har ännu inte helt analyserat och förstått hur denna hastighet och förstärkning påverkar sociala, politiska och kulturella frågor.
Vi har inte bara tillgång till fler kanaler där vi kan ta emot och dela innehåll, sättet som innehållet når oss på har också förändrats: från nyhetsflöden till influensers; människorna och metoderna inblandade i framställandet, överförandet och förvarandet av information och data har flerdubblats, för att inte tala om mängden företag som tjänar stora pengar på det.
När alla dessa faktorer slås samman kan det vara svårt att utläsa fakta från fiktion, vilka källor man kan lita på och vilka man ska se upp för.
Materialet har tagits fram av organisationen Tactical Tech.
Läs mer om Tactical Tech (engelska).
Med inspiration från Bibliotek Uddevalla