Freden 7 maj 1945

Freden 7 maj 1945

Det har gått 75 år sedan Tysklands kapitulation i andra världskriget. Vi har massor av böcker om andra värlsdkriget, låna och läs!

7 maj 1945 undertecknade tyske generalfältmarskalken Wilhelm Keitel den totala kapitulationen i ett skolhus i Reims, Frankrike. Stalin var inte så nöjd med att kapitulationen undertecknades i Reims så han deklarerade att kapitulationen bara var preliminär och den riktiga undertecknades i det sovjetiska högkvarteret i Berlin 8 maj. Det är också den officiella fredsdagen i väst. Men kriget pågick egentligen ända till 2 september 1945 då även Japan kapitulerade.
Omkring 50 miljoner människor dog under andra världskriget. Under krigsåren mördade den tyska nazisterna omkring sex miljoner europeiska judar. 
När det äntligen blev fred kände många en stor lättnad och framtidstro oavsett om man befunnit sig mitt i kriget eller, som Sverige agerat lite i utkanten. 
Hur kriget startade och fortskred, hur människor upplevde kriget och hur livet blev efter kriget kan du läsa i den stora mängd litteratur om andra världskriget som finns på ditt bibliotek. 

Freden i Europa 75 år
https://sverigesradio.se/avsnitt/1492655

Boktips:

Search the catalogue

Language