Joyce Carol Oates

Joyce Carol Oates

Årets nobelpristagare i litteratur tillkännages i oktober, Joyce Carol Oates har många gånger varit förhandstippad, är det dags i år?

Joyce Carol Oates har en enorm produktion bakom sig: hon har skrivit närmare 60 romaner, ett fyrtiotal novellsamlingar, tiotals lyriksamlingar, pjäser och essäsamlingar. Böcker för unga, artiklar och litteraturkritik. Hon skriver även deckare under pseudonymerna Rosamond Smith och Lauren Kelly. Hon debuterade 1963, då hon var 25 år gammal.

Hennes mest kända bok är antagligen Blonde, det är en storslagen bok på 862 sidor, där Oates ger röst åt barnet Norma Jean, kvinnan Marilyn Monroe och hennes tragiska öde. När Oates såg ett foto av den 17-åriga Marilyn Monroe räckte det för att sätta igång arbetet med boken Blonde, flickan på fotot påminde så väldigt mycket om hennes egen mor.

När hennes första man oväntat dör 2008 hade de varit gifta i 47 år. Hon knaprar lugnande medel och överväger självmord och om hur det var har hon bland annat skrivit i Änkans bok: ” Det är som att först simma och sedan drunkna – men så kommer plötsligt en våg som kastar upp en på stranden. Och man ligger bara där. Man bara ligger där och efter ett tag reser man sig upp. Så där är det att bli änka.”

Om du aldrig har läst Joyce Carol Oates så kanske du ska börja med Dödgrävarens dotter som delvis bygger på Oates farmors levnadsöde. 

Boktips:

 

Search the catalogue

Language