Vasaloppet

Vasaloppet

Snart är det dags för världens största långlopp på skidor.

Mer än en och en halv miljon människor har åkt i något av Vasaloppen sedan starten 1922. Då, vid det första Vasaloppet, kom 119 skidlöpare till start och det vanns av Ernst Alm. Årets Vasalopp är coronaanpassat, Vasaloppsveckan har blivit tre veckor, detta för att sprida åkarna och minska risken för smitta och i år står endast 100 elitåkare på startlinjen av samma anledning.

1923 hade arrangören inte räknat med att en kvinna skulle vilja åka Vasaloppet  så när Margit Nordin anmälde sig lät man henne starta men efter hennes lopp beslutades att damer skulle förbjudas tillträde att åka Vasaloppet. Det dröjde ända till 1981 innan kvinnor fick åka det riktiga Vasaloppet, då var Meeri Bodelid snabbast bland damerna.
2021 är jubileumsåret för Tjejvasan – världens största skidtävling för kvinnor – då TV för tionde året i rad direktsänder loppet. 

Vasaloppet sändes i TV redan 1966 och sedan dess har det varit tradition för svenska folket att första söndagen i mars bänka sig i TV-soffan och så blir det även i år -  trots Corona.
Det första Vasaloppet 1922 går att se på SVT:s Öppet arkiv.

Boktips:

Search the catalogue

Language